Глобално време под влијание од климатските промени секој ден од 2012 година

И покрај огромните докази за климатските промени, негирачите сакаат да посочат дека понекогаш може да биде малку поладно надвор како основа за нивните смешни аргументи. Научниците, природно, се спротивстават на ваквите тврдења објаснувајќи ја разликата помеѓу времето и климата, но постојано се игнорирани, истражувачите сега се соочуваат со скептиците по свои термини со тоа што покажуваат како времето краси слика на глобалното затоплување.

Секој. Поединечен. Ден.

Објавувајќи ги своите наоди во списанието Природа за климатски промени, авторите на студијата разгледаа временски читања на повеќе локации низ целиот свет за да ја пресметаат глобалната дневна температура. Кога ја споредуваа оваа просечна глобална температура со очекуваните вредности врз основа на статистички модели, истражувачите беа во можност да го идентификуваат „отпечатокот“ од климатските промени во секој даден ден.

Резултатите покажаа дека глобалните температури се повисоки од природните модели предвидени секој ден од март 2012 година, што укажува дека времето навистина може да се земе како индикатор за климатските промени.

Сепак, оваа нова студија открива дека, кога се набљудува на глобално ниво, времето секој ден може всушност да открие клучни информации за состојбата на нашата клима. Со други зборови, дури и да е неразумно студено на едно одредено место, просечната глобална температура на тој ден сепак ќе биде повисока отколку што треба да биде според моделите на природни климатски промени.

Затоа, аргументот „временски не е-климатски“ може да има потреба од ревизија, затоа што иако е точно дека регионалните температури ни даваат малку информации, глобалното време всушност ги одразува климатските промени.

Поддржете ја нашата работа: