Хаотичен танц на месечините на Плутон

Плутон има вкупно 5 месечини. Харон е најголемата и (заедно со Плутон) е опкружена со Хидра, Никс, Кербер и Стикс.

По анализирањето на податоците од телескопот Хабл, астрономите откриле дека две од овие месечини, Никс и Хидра, се однесуваат, односно се движат чудно.

Астрономите сметаат дека тоа е така поради тоа што Плутон и неговата најголема месечина (Харон) создаваат неурамнотежени гравитациски полиња кои динамично се менуваат, па предизвикуваат помалите месечини да се движат на непредвидлив начин.

 

Поддржете ја нашата работа: