Huawei инвестира две милијарди долари во сајбер сигурност

Со цел да го оправда својот имиџ, кинеската компанија Huawei во идните пет години ќе вложи две милијарди долари во својот сектор за сајбер сигурност во внатрешноста на компанијата.

Кинеската компанија Huawei се посвети на отстранување на негативната и според нив лажна репутација на компанијата чии производи се поврзани со шпионски активности на официјалната кинеска власт.

Првиот чекор за кој компанијата се одлучи да го превземе е да вложи во поквалитетна опрема и персонал во одделот за сајбер сигурност. На конференцијата за новинари, Huawei објави дека во идните 5 години ќе вложи 2 милијарди долари на ова поле.

Целта е да се отстранат загриженоста и сомнежите на поединечни телекомуникациски оператори како потенцијални клиенти на компанијата. Во Huawei исто така напоменуваат дека тврдењата насочени против компанијата и сигурноста на нејзините производи би требало да бидат бизарни исклучиво на докази и факти.

Поддржете ја нашата работа: