Каде сенката е најтемна?

Веројатно не сте размислувале многу за вашата сенка, но ако во моментов сте надвор или под силна светлина, одвојте еден момент за да ја погледнете. Погледнете каде е најтемна.

На прв поглед, се чини дека е во центарот, бидејќи како што ќе почнете да ја одалечувате раката или телото од сенката, таа станува посветла и заматена на рабовите. Но, и не е така едноставно како што мислиме.

Она што ги прави работите покомплицирани е светлината која се однесува како бран, што значи дека може да се превитка околу аглите и предметите – феномен познат како дифракција. Погледнете го видеото и никогаш повеќе нема да ја гледате вашата сенка на истиот начин.

 

Поддржете ја нашата работа: