Како да измерите птица во лет?

„Mythbusters“ направија едноставен експеримент и заклучија дека кутијата не би тежела помалку, но научниците од Универзитетот Стенфорд не се согласуваат со нив. Згора на тоа, имаат развиено гаџет кој може директно да го одговори ова прашање.

Уредот има сериозна апликација, бидејќи може, за прв пат, буквално да измери колку „тежи“ птица во лет или други предмети. Ова значи дека може да ни помогне да го разбереме механизмот на летањето.

Претходните мерења на динамиката и силата на летот се потпираа на сурови експерименти со врзани птици или беспилотни летала. Не постоел начин да се измери птица во лет.

Тимот од Стенфорд успешно создаде уред за мерење кој може да ги почувствува индивидуалните отчукувања на крилото. Комората е опремена со сензори кои можат да ги детектираат движењата во минута време на површината, врз основа на забрзувањето на молекулите во воздухот, настаното од движењата на птиците.

Резултатите покажуваат дека птиците генерираат сила еквивалентна на околу два пати од нивната тежина кога слетуваат, а потоа многу малку сила кога полетуваат, „ресетирајќи“ ги крилата.

Освен за птици, уредот може да се користи и за оптимизирање на други летачки објекти, како авиони и беспилотни летала. Ова е револуционерна аеродинамична платформа за неинванзивно мерење на слободен лет на птици и роботи.

За крај, одговорот на поставеното прашање е „не“. Ако сите птици полетаат заедно, кутијата нема да тежи помалку, туку за момент ќе стане потешка.

 

 

ЕНаука.мк e проект во кој главната движечка сила се лица со хендикеп и негови главни цели се враќање на интересот за науката и технологијата во нашите домови, институции и медиуми, како и да докаже дека вистинското место на лицата со хендикеп е во македонската наука и економија. Редовното посетување на нашиот портал, споделувањето и дискусија на интересните статии ќе овозможи одржливост на овој проект и ќе поттикне други слични идеи од кој бенефит би имало целото општество.

Поддржете ја нашата работа: