Кога природата решава да биде хорор

Езерото Натрон е солено езеро во северниот дел на Танзанија. Многу солената вода може да достигне температура од 60 C (140 F) и алкалност речиси еднаква на амонијакот. Езерото е целосно непогодно за живеење за сите организми, со исклучок на неколку риби кои живеат во близина на топлите извори и фламингата кои градат гнезда на малите острови од сол, безбедни од предаторите. Интересен податок е тоа што фламингата се розеви баш поради тоа што се хранат со алгите на кои не им пречи солта.

Процесот со кој овие несреќни птици умреле е нејасен, но авторот вели дека можен фактор е екстремната рефлексивност на езерото, што може да предизвика птиците да се срушат во водата, умираат и се претвораат во калцифицирани лушпи.

 

Поддржете ја нашата работа:
Ви благодариме за секоја ваша поддршка и донација