Кои фосили ќе остави нашето општество за идни цивилизации да откријат?

100 000 година наша ера, роботски археолог се сопнува на докази за пропадната цивилизација, изградена пред милениуми од група суштества слични на мајмуни. Кои фосили можат да очекуваат да најдат од оваа чудна долговечна цивилизација? Една нова студија сака да го одговори тоа прашање.

Известување во списанието Антропоцен, палеобиолози од Мисури Западен државен универзитет и Универзитетот во Илиноис шпекулираат за фосилниот запис на цицачи што може да остави глобална човечка цивилизација во 21-от век кои доминираат на нашата планета.

„Шансата диво животно да стане дел од фосилните записи е многу мало“, се вели во соопштението на Рој Плотник, водечки автор и професор на УИЦ за науки за земјата и животната средина. „Наместо тоа, идниот рекорд за цицачи ќе биде претежно крави, свињи, овци, кози, кучиња, мачки итн., и самите луѓе “.

Тие исто така предлагаат дека оваа епоха има и карактеристичен начин на локациите на трупови. Со други зборови, начинот на кој може да се откријат фосилите од 21 век – уредно закопани заедно во организирани гробови – е особено различен од која било друга ера на животот Земјата.

„Овие нарачани гробови се во суштина ширум светот, така што ќе најдете луѓе на ист начин на целата планета“, рече водечкиот автор Карен А. Кој, биолог од универзитетот Западен државен универзитет во Мисури, во интервју за списанието Science.

„Не знам дали„ гаден “е сосема вистинскиот збор, но замислете дека сте вонземјанин и го наоѓате овој свет само покриен со овие тела, сите поставени на специфичен начин низ целата нејзина површина; замислете како би изгледало тоа “.

Поддржете ја нашата работа: