Компјутер слика исто како познатиот холандски сликар Рембрант

Со се’ поголемиот развој на технологијата се чини дека нема нешто што компјутерите не можат да го направат. Сега, ќе можат да ја продолжат и работата на прочуениот холандски сликар што починал пред 300 години.

Неколку компјутерски компании, уметнички фондации и историчари на уметноста се вклучени во проектот преку кој, со помош на технологијата, се обидуваат да создадат уметнички слики кои се најблиску до вистинските ремек-дела на еден од најголемите сликари во европската историја на уметноста – Рембрант.

По деталната анализа на веќе постоечките дела на сликарот, создадена е нова компјутерски генерирана слика, наречена „The Next Rembrandt“, или во превод „Следниот Рембрант“.

3Д печатената слика се состои од повеќе од 148 милиони пиксели и е заснована на 168.263 фрагменти од сликите на Рембрант.

Научниците истакнуваат дека се свесни дека ќе има и пофалби и критики за нивната работа, бидејќи Рембрант е уникатен и никој не може да го замени, но ова го гледаат како можност да се направи нешто ново од неговите дела и да се оддржи големиот мајстор во живот.

Поддржете ја нашата работа: