Контроверзната Божја честичка

Питер Хигс и Франсоа Енглерт ја освоија Нобеловата награда за физика за ова откритие кое ја потврди теоријата за стандардниот модел во физиката на елементарните честички. Во 1964 година, Хигс прв предложи постоење на невидливо поле – Хигсово поле- кое им ја обезбедува масата на честиците.

Но, уште од самиот почеток постојат многу сомнежи за природата на честичката, бидејќи некои научници сметаат дека тоа не е основната честичка, и ја нарекуваат „техни- хигс“ честичка.

Погледнете како Дејв Барни и Стив Голдфарб – научници од ЦЕРН, на едноставен начин преку интересно анимирано видео ја објаснуваат оваа контроверзна честичка.

 

Поддржете ја нашата работа: