Маслото кое го конзумирате ве прави мрзливи

Научниците најдоа уште еден можен виновник за мрзливоста. Направена е првата студија која го поврзува видот на масло кое го конзумираме и телесната активност. Тајната на доброто здравје е правилната исхрана и вежбањето. Olive Oil Times пишува за најновото истражување и влогот на маслиновото масло во однос на други масла и тврди дека маслиновото масло ги прави луѓето склони кон вежбање.

Санџај Гош, професор на Универзитетот во Колумбија, вели дека конзумирањето на големи количини полузаситени масни киселини, за разлика од монозаситените масти во маслиновото масло, ги прави луѓето подебели и мрзливи.

Ефектите се особено изразени кај девојки и млади жени. Гош со оваа студија покажува дека исхраната на база на полизаситени масни киселини се поврзани со подолго време поминато пред телевизор и други слични активности. Таа врска не е потврдена кај конзумирањето монозаситени масти и маслото од авокадо.

Но,конзумирањето на заситени масти како на пример во месото и млечните производи не води кон седечки начин на живот, велат научниците. Новото истражување го става под знак прашалник премногу здравиот начин на исхрана. На пример, полизаситени масни киселини има во лососот, за кој долго време се тврди дека е исклучително здрав.

Студијата следела жени од 21 европска земја, следејќи го нивото на шеќерот во крвта, часовите поминати пред телевизор и други индикатори. Резултатите, како што вели Гош, покажуваат јасна врска помеѓу конзумацијата на полизаситени масни киселини и засиленото мрзливо однесување. Дополнително, во некоја помала мера, конзумацијата на таквите масти е поврзана со дијабетес кај постарите лица.

Гош вели дека до сега ова никој го нема откриено и затоа е време за интервенција. Доколку почнувате да вежбате размислете што внесувате во вашиот организам, можеби, доколку не се храните правилно вашата одлука е однапред осудена на пропаст.

Поддржете ја нашата работа: