Зошто доматот е овошје?

Додека авокадото се нарекува зеленчук, по дефиниција е овошје. Рабарбарата е вкусен сладок прилог на десерти – но, тоа  е зеленчук.

Јагодите пак, имаат уште покомплицирана приказна. Плодот на јагодите самиот по себе не е овошје, туку само семките… Зборувајќи од перспектива на ботаниката, овошјето е семкаста структура која се развива од оплоден цвет, додека зеленчукот настанува од другите делови на растението (корени и листови).

Водејќи се од таа поделба, јаболкото, тиквата и доматот се овошја, додека репката, компирот и лубеницата се зеленчуци. Оваа поделба се разликува од онаа на која сме секојдневно навикнати.

Во секој случај, поважно е да ги конзумирате, отколку точно да им го одредите родот (освен ако не сте на квиз).

Погледнете го видеото. Би додале нешто на листата?

Поддржете ја нашата работа: