Мерцедес претстави светла на иднината

Die neue „DIGITAL LIGHT“ Scheinwerfergeneration von Mercedes-Benz steht für höchste Präzision, optimale Sicht des Fahrers ohne Blendwirkung sowie für Performance, Fahrerassistenz und Kommunikation. ;The new „DIGITAL LIGHT“ generation of headlamps from Mercedes-Benz represents highest precision, optimal view for the driver without dazzling effect as well as performance, driver assistance and communication.;

Квалитетните светла ни овозможуваат подобра прегледност, но можат да ни помогнат и да избегнеме бројни непријатни ситуации, па затоа многу производители работат на разни иновации за да имаме подобар поглед на патот додека возиме. Овие денови Мерцедес ги претстави „дигиталните светла“, со кои светлосниот сноп може толку прецизно да се контролира, така што светлата можат пред возачот да ги прикажат упатствата од навигацијата или други комплексни симболи како проектор. Мерцедес ги нарекува „HD-светла“ и планира наскоро да ги воведе и во своите возила.

Благодарение на алгоритмот кој ги следи информациите од околината преку сензори, камери и радари, автомобилот може во реално време да го подеси секое од двата милиони микро огледала. На тој начин ќе може да го спушти светлото за да не го заслепи пешакот, а во видеото се гледа  дека пред пешакот можат да проектираат пешачки премин, како би му ставиле до знаење дека е безбедно да ја премине улицата.

Поддржете ја нашата работа: