Најдобар поглед на нашата галаксија досега

Ова е еден од најдобрите каталози на нашата галаксија Млечен Пат коишто некогаш се направени, со повеќе од милијарда ѕвезди и небесни тела содржани во само една слика, направена од сателитот „Gaia“ на Европската вселенска агенција.

Оваа слика ја посочува точната позиција и светлина на 1142 милиони ѕвезди, што претставува чекор напред кон создавањето на детална 3Д мапа на Млечниот Пат.

Кривите и потемните линии се последица од процедурата на скенирање, а почиста снимка ќе добиеме како што сателитот се приближува кон својата пет-годишна мисија.

„Ова е всушност само првиот впечаток од извонредните податоци кои не очекуваат и кои ќе го револуционизираат нашето разбирање за тоа како ѕвездите се распределени и како се движат низ нашата галаксија“, изјави директорот на наука Алваро Гименес во соопштението за печатот.

На следниов линк може да видите уште една верзија со обележани галактички објекти.

Поддржете ја нашата работа: