Најотровната риба на светот

Оваа риба содржи екстремно болен и потенцијално смртоносен отров во секоја од нејзините 13 грбни боцки. Се работи за камената риба (Stonefish) која е најотровната риба во светот.

Камената риба достигнува просечна должина од 30 до 40 см. и тежина до 2 кг. Научниците не знаат многу за начинот на кој отровот делува, но познато е дека делува на кардиоваскуларниот и невро-мускулниот систем. За среќа, постои противотров кој го намалува ризикот од смрт, но не и агонизирачката болка. Еве 5 интересни факти за оваа риба.

  1. Постојат пет видови на камена риба кои можат да се забележат во крајбрежните региони на Индо-Пацифичкиот Океан, од кои најверојатно најпозната е „Syanceia verrucosa“.
  2. Камената риба не го убива својот плен со боцките. Боцките се опасни само ако се нагазат. Рибата лови со помош на својата брзина и брз напад, кој може да трае само 0,015 секунди.
  3. Таа неверојатно добро се камуфлира и личи на камен, односно карпа, или на грутка корали, по што всушност и го добила и своето име.
  4. Камената риба не напаѓа и го користи отровот како одбранбен механизам против предаторите и луѓето кои случајно ќе ја нагазат.
  5. Може да преживее до 24 часа надвор од вода, што е ретка особина кај рибите.

Иако изгледаат злобно и грдо, нивните боцки не делуваат толку страшни се додека не видите што се крие под нив. Погледнете како овие риби го исфрлаат отровот!

Поддржете ја нашата работа: