Најсветлата експлозија на ѕвезда досега

Суперновата блесна со светлина на околу 600 милијарди сонца, што е околу 5 пати посилно од претходниот рекорд.

Ѕвездата всушност експлодирала пред околу 2,8 милијарди години во галаксија која се наоѓа во соѕвездието Индијанец, а светлината дури сега достигна до Земјата. Експлозијата, означена како „ASASSN-15lh“ се чини дека е дел од класата на „суперсветли супернови“ – исклучително силни експлозии чие потекло се’ уште претставува мистерија.

Поддржете ја нашата работа: