Направи сам – Летечка столица

Оваа летечка машина не би можела да се нарече дрон, бидејќи има пилот внатре, но сепак  осумте мали ротори, едноставната отворена конструкција и вертиканото полетување укажуваат дека е инспирирана од дроновите.

Швеѓанецот, кој стои позади „Youtube“ каналот “amazingdiyprojects”, за себе си изработил платформа со осум мотори што може да лета – како оваа што се гледа подолу.

manned-multirotor-flight-sweden-12

Изработката и усовршувањето на леталото може да се видат во видео серијал кој засега има 12 делови.

И досега имаме видено вакви мултикоптери, направени да пренесуваат луѓе кои се едвај функционални – како тој со 16 ротори , или друг уште постабилен со 54 ротори. Па како и успева на оваа летечка столица да полета со 8 ротори? Другите слични летала користат електрични мотори кои се едноставни и релативно послаби. За разлика од другите, оваа летечка столица користи мотори со внатрешно согорување. Тие се бучни, ефикасни и моќни и создаваат импресивна летечка какафонија.

Погледнете подолу:

Извор: „Popular science“.

Поддржете ја нашата работа: