Научниците го создадоа првиот скокачки робот со една нога

Истражувачкиот тим од „Disney Research“ во Питсбург создаде робот со една нога кој наликува на пого стап и може да скокне 19 пати за 7 секунди и притоа да одржува рамнотежа, без да биде приклучен на надворешен извор на енергија.

Ова достигнување отвора нова перспектива во проучувањето на алгоритмите за контрола на движењето.

Погледнете го видеото за да видите за што станува збор, а целото истражувањето е достапно на следниов линк.

Поддржете ја нашата работа: