Науката имаше успешна 2014 година

Јануари 

 • Биомедицинските инженери oд Корнел открија нов начин да ги уништат  метастазираните клетки на ракот низ крвотокот, со протеин кој селективно цели и ги уништува штетните клетки и ги зачувува белите крвни зрнца.
 • Официјално е локализирана водена пареа на џуџестата планета „Церес“.
 •  Се родија првите мајмуни во светот со модифицирани гени преку  метод на ДНК- инженеринг познат како „Crispr / Cas9.“ Ова претставува камен-темелник за понатамошни истражувања и превенција на генетски нарушувања.
 • Генетската терапија го подобри видот кај 6 пациенти. Со тоа се отворија нови можности за третирање на слепилото.

Февруари 

 •  Во лабораторија се одгледани парчиња на церебралниот кортекс
 •  Изградена е најголемата соларна термоелектрана
 • Светлина која ги модифицира ДНК невроните, може да ја спречи хроничната болка
 • Кеплер открива 715 нови екстрасоларни планети со големина речиси колку Земјатa

Март

 • Гравитациските бранови се првите директни линкови до Биг Бенг
 • Матични клетки создадени од капка крв
 • Откриен е астероид со свој сет на прстени

 Април 

 •  Успешно е излекувано нарушување на црнот дроб кај глувче, со генетски инжинеринг
 • Пронајдена е нова честичка
 • Клонирани се матични клетки од двајца возрасни мажи
 • Откриена е „Кеплер-186f“

Мај

 • Откриен е супер тежок унисептичен елемент
 • Графенот  овозможува неограничена топлинска спроводливост
 • Ласери со висок напон ја претвораат светлината во материја
 • Камера која ги детектира планетите

Јуни

 • Постигната е квантна телепортација
 • Зраци на светлина можат да избришат и да вратат меморија кај глувци
 • Лабораториски се креирани „Супернова експлозии“

Јули

 • Со стимулирање на свеста можат да се вклучат и исклучат мозочните регии одговорни за донесување заклучоци.
 • Креирани се мини срцеви отчукувања
 • Откриена е генетската мутација, одговорна за аутизмот

Август

 • Коскената срцевина  ја надоместува штетата предизвикана од мозочен удар
 • Ласери може да  го снимаат квантното движење
 • Потврдена е теоријата за „спин симетрија“
 • Научниците ги претворија негативните спомени во позитивни кај глувците

Септември

 • Утврден нов ген кој го забавува процесот на стареење на телото
 • Невроните од кожата вршат идентични пресметки како мозокот
 • Клетките од кожата претворени во бели крвни зрнца
 • „Curiosity“  достигна до Шарп

Октомври 

 • НАСА сака да ги  стави астронаутите во длабок сон за време на мисиите на Марс
 • „Јеил“ разви нова платформа за квантни компјутери
 • „X-37B“ се враќа на Земјата по две години лет
 • Успешно е трансплантирано клинички мртво срце

Ноември

 • „Google X“ најавува платформа од „ наночестички“ 
 • Креиран е акцелератор за ситни честички
 • Лендерот Фили слета  на комета
 • „LHC“ откри две нови честички

Декември

 • ДНК преживеа пат до вселената и назад
 • Развиен е вештачки хемиски систем  со помош на 3D принтер
 • Квантната телепортација достигна нова одалеченост
Поддржете ја нашата работа: