Не го пропуштајте вечерашното затемнување на Месечината!

Вечерва, (27 септември 2015 година, во 3 часот и 7 минути после полноќ) ќе има многу редок случај на ноќното небо – затемнување на Супер Месечина (полна месечина која се наоѓа најблиску до Земјата и изгледа 14% поголема и 30% посветла), при што Месечината ќе добие црвена боја. 

Додека некои уживаат во оваа глетка, други сметаат дека е предвесник на апокалипсата. Но, не грижете се. Еве што всушност се случува.

 

 

Во овој случај, орбитата на Месечината ќе биде директно позади Земјата, од спротивната страна на Сонцето, што значи ќе се наоѓа во нашата сенка.

 

 

Доколку е облачно, или пак не може да се види од местото каде што се наоѓате, може да го проследите целиот настан онлајн на следниов линк.

 

Поддржете ја нашата работа: