Полна еклипса оваа недела во небото!

Во петок, 10 јануари, првата полна Месечина во годината, ќе нè благослови со лунарно затемнување, еклипса, првото од четири лунарни затемнувања, и 13 целосни месечини во 2020та.

Според центарот за вселенски летови на Годард на НАСА, лунарното затемнување ќе се гледа во Европа, Азија и поголемиот дел од Африка приближно во 07:09 часот UTC (8:09 кај нас), иако треба да трае приближно четири часа.

Првата полна Месечина во годината се нарекува и „Волк Месечина”, името потекнува од домородна американска традиција (каде што името се однесува на целата фаза на Месечината, или месец) дека волците гласно виеле на првата полна Месечина во годината поради гладот од суровата зима.

Поддржете ја нашата работа: