„New Horizons“ се соочува со проблеми

Поради дефектот, леталото се префрли на резервен компјутер што предизвика 81-минутен прекин во радио комуникацијата.

„New Horizons“ е насочено кон Плутон и неговата месечина Харон од јануари 2006 година. На 14-ти јули треба да прелета покрај Плутон на оддалеченост од 12,500 км. бидејќи гравитацијата на Плутон е премногу слаба и би било потребно огромно количество на гориво за леталото да влезе во неговата орбита.

Научниците денеска изјавија дека ја откриле причината за дефектот и дека леталото е здраво и спремно да прима наредби.

Леталото постепено се враќа во нормала. Потребни се околу 5 часа за наредбите да стигнат до него бидејќи се наоѓа на оддалеченост од 5 милијарди км. од Земјата, и уште толку за научниците да добијат повратен одговор.

Од НАСА не уверуваат дека нема повторно да се случи дефект и дека овој нема да има никакво влијание на мисијата.  Леталото во моментов се наоѓа на 9,9 милиони км. од Плутон и патува со брзина поголема од 50 илјади км. на час. Откако ќе прелета покрај Плутон би требало да испраќа податоци на Земјата уште 16 месеци.

 

 

Поддржете ја нашата работа: