Одличен изговор да не го местите креветот наутро

Постојат два вида на луѓе – оние кои го местат креветот веднаш откако ќе станат наутро и оние кои не го местат бидејќи и онака пак ќе го разместат вечерта. Оние кои се во втората група можат да се радуваат, бидејќи науката покажа дека неуредниот кревет всушност може да биде добар за вашето здравје.

Тоа е затоа што прашинските грини „Dermatophagoides pteronyssinus“ – микроскопски штетници кои предизвикуваат астма и алергии кај некои луѓе напредуваат во влажни, топли услови на уредно наместениот кревет, но се сушат кога ќе се исфрлат од ќебињата.

Пред да почнете да паничите, треба да знаете дека прашинските грини се природен дел од нашите животи и во моментов веројатно околу 1,5 милиони од нив живеат во вашиот кревет, хранејќи се со старите клетки од вашата кожа. Звучи како голема бројка, ама во реалноста, повеќето од нас не ги ни забележуваат..

Но, постојат многу луѓе кои се алергични на супстанции произведени од прашински грини, често без да знаат и за нив малку грешки можат да предизвикаат тековно кашлање, кивање, чешање на очите и астма. Овие симптоми може да бидат особено лоши кога ќе се разбудите наутро, а според една студија од 2006 година, би можеле да имате корист ако го оставите креветот во хаос.

Студијата е спроведена од страна на тим од Универзитетот Кингстон во Англија, кој користел компјутерски модел за да предвиди како ќе се справат грините во голем број на различни услови.

Тие откриле дека идеални услови за грините се кога сме во кревет со нив во текот на ноќта, обезбедувајќи влажен и топол простор под покривката со нашето потење. Едноставното оставање на простор за дишење во текот на денот може да биде доволно за да се намали нивниот број.

„Знаеме дека грините може да опстанат само со преземање на вода од атмосферата со користење на мали надворешни жлезди”, вели водечкиот истражувач Стивен Претлов. Нешто толку едноставно како оставање на ненаместен кревет во текот на денот може да ја отстрани влагата од постелнината и душекот, па грините ќе дехидрираат и на крајот ќе умрат”.

Студијата, која е објавена во „Experimental & Applied Acarology“ е врз основа на условите во Велика Британија и за жал не важи за повеќе влажни региони, како што се тропските предели. Тимот планира да ги тестира своите модели во реалниот свет, преку оценување на ефектот на наместен и ненаместен кревет врз овие прашинести штетници, но резултатите од ова истражување се’ уште не се објавени.

Сепак, не секој е убеден дека решението е толку едноставно.

„Точно е дека грините имаат потреба од влажност и не можат да преживеат во многу суви услови (пример пустина). Меѓутоа, повеќето домови во Велика Британија се доволно влажни за грините да преживеат и тешко е да се поверува дека неместењето на креветот би имало влијание врз целокупната влажност”, вели Ендрју Вардлав од Британското здружение за алергии и клиничка имунологија.

Ние се надеваме дека новите резултати ќе ги решат дилемите. Но дотогаш, ова е еден прилично добар изговор да не губите време во средување на спалната секое утро.

Поддржете ја нашата работа: