И орангутаните знаат да користат алат

Употребата на алат кај животните често се смета како знак на интелигенција. Шимпанзата знаат да употребуваат алат, горилата исто така, па дури и лабораториските глувци. Но никој не ракува со алатот така вешто како што го прават орангутаните од Југоисточна Азија.

Оваа неверојатна снимка покажува орангутан кој користи рачна пила за да го пресече дрвото на половина.

Видеото е всушност дел од втората епизода од документарната тв серија за животни Spy In the Wild.

Поддржете ја нашата работа: