Отворен најголемиот висечки пешачки мост на светот

Посетителите на планинскиот венец Харц во Гермајнија сега ќе можат да поминуваат преку најголемиот висечки  пешачки мост на светот.

Мостот наречен „Титан-РТ“, официјално е отворен за јавноста на церемонијата во близина на градот Обархарц ам Брокен, после пет години планирање и изградба.

Harz pedestrian suspension bridge

Оваа импознатна структура се протега на должина од 458 метри, со што го надмина досегашниот најголем висечки мост Скајпарк во Сочи, Русија кој е долг 439 метри.

Мостот се издига на височина од 100 метри над највисокиот резервоар за вода во Германија, браната Рапбоде, во истоимената долина.

Конструкцијата од челични сајли има влечна сила од 947 тони, а мостот е „укотвен“ во карпите на двете страни од долината.

Harz pedestrian suspension bridge

Поддржете ја нашата работа: