Озонската обвивка на Земјата заздравува

Озонската обвивка што го штити животот на Земјата од сончевата радијација постепено заздравува откако е воведена глобалната забрана за испуштање штетни гасови во атмосфреата во 1987 година.

„Како резултат на Монтреалскиот Протокол многу од оштетените делови на озонската обвивка во поларните региони заздравуваат“, се наведува во извештајот Обединетите нации, според кој таканаречените „озонски дупки“ во северната и јужната хемисфера ќе бидат целосно заздравени до 2030 година.

Поддржете ја нашата работа: