Погледнете го фасцинантното раѓање на новиот остров во Тонга

Тонга е независна островска држава во Океанија составена од од 176 острови кои се распространети на океанска површина од 700.000 km2. Има вкупна површина од 748 km2 и вкупно 176 острови. Тонганските Острови се познати и како Пријателски Острови, чие име кое го добиле по посетата на Џејмс Кук во 1773та година како резултат на пријателскиот дочек на локалното население.

На нејзината територија се појави нов остров,наречен Хунга Тонга Хунга Ха’апаи, формиран од вулканска пепел во 2014та година. Од НАСА велат дека може да биде на површината на Атлантскиот океан неколку декади.

„Вулканските острови се најлесни форми на копно за создавање, кои тешко се проучуваат“, вели Џим Гарвин од НАСА.

 

 

Поддржете ја нашата работа: