Погледнете како опстануваат лигњите

Видео од истражувачкиот брод на ЦСИРО, RV Investigator, кој моментално ги проучува територијалните води на Австралија.

Во текот на истражувањето, бродските камери снимиле разни примероци од локалната природа, како убави, така и застрашувачки.

Горенаведеното видео покажува лигња, која не забележувајќи никаква опасност, го зема мамецот кој се наоѓа на крајот на еден долг кабел, на длабочина од 139 метри.

Одненадеж, во прашање се делови од секунда, кога лигњата ја зграпчува друга лигња, која потоа отплива далеку во морските длабочини.

Природата е неверојатна, дури и кога изгледа грубо и немилосрдно.

Поддржете ја нашата работа: