Пронајдени нови планети во Сончевиот систем

Астрономите од Националниот Универзитет во Австралија пронашле четири објекти во Сончевиот систем кои би можеле да бидат прогласени за планети.

На научниците им помагале 60 илјади доброволци од целиот свет кои разгледувале фотографии од 4 милиони објекти во вселената за време на потрагата по нови планети.

На овој начин веќе се пронајдени две нови планети, што би значело дека со истиот пристап би можело да се дојде до откривање на мистериозната планета Девет.

Станува збор за хипотетичко небесно тело, сместено на работ од Сончевиот систем. Иако научниците никогаш не го виделе директно, на неговото постоење упатуваат случувања во гравитацијата кои укажуваат дека зад Плутон, најверојатно се наоѓа некое небесно тело.

Поддржете ја нашата работа: