Птиците можат да комуницираат со своите неродени пилиња

Научниците од  Универзитетот Даекин во Австралија , откриле дека птицата  „zebra finche“ им пее посебна песна на своите јајца кога надвор е многу жешко.

Додека мајката лежи врз јајцата испушта пискави , весели звуци , со кои ги известува  неизведените пилиња дека надворешната температура расте и  ги предупредува да го успорат нивниот раст , бидејќи на тој начин имаат поголеми шанси да преживеат.Птиците кои пеат предупредувачка песна , ведат и до шест помали младенчиња , додека другите птици ведат помалку  и  поголеми пилиња.

Помалите пилиња имаат предност да го преживеат топлото време , бидејќи помало тело е полесно да се одржува ладно.

Ова е извонреден начин што им помага на птиците да се адаптираат на климатските промени.

Наодите се објавени во списанието „Science“

Поддржете ја нашата работа: