Молци се хранат со солзи од заспани птици (ВИДЕО)

Иако ретко може да го видиме, ова однесување не е толку необично – влат научниците. На снимката молецот го истражува птичјото око и полека се храни со солзи. Птицата не се буди за да разбере што се случува.

“Ваква сцена е ретко документирана. Постојат само две познати снимки од Мадагаскар и Колумбија. Во овие моменти молецот ја вметнува својата морфолошки прилагодена сламка во окото на метата за да се храни со солзи”, вели Леонардо Морес кој работи во Националниот институт за истражување на Амазон.

Слично однесување е забележано и кај пеперутки кои се хранат со солзи од крокодил и други крупни животни.

Поддржете ја нашата работа: