Русите открија бактерии кои „јадат“ нафта

Како што опиша Татјана Григориева, истражувач на Институтот за основна медицина и биологија на универзитетот, се работи за бактериите „Pseudomonas stutzeri KOS6“ кои може да се користат во петрохемиската индустрија. „Откритието е патентирано и подготвено за употреба од страна на петрохемиските компании“, вели таа.

Постојат и аналогни форми кои работат со лесни јаглероводородни фракции и дамки нафта, но тие се чувствителни на тешките метали во индустриските отпадни води и едноставно умираат.

„Pseudomonas stutzeri KOS6“ е отпорна на агресивни средини и може да се користи во сите компании за рафинирање на нафта и органска синтеза, за чистење на средините загадени со нафта, како и за стимулирање на растот на растенијата во неповолните средини. Досега, научниците ја тестирале само против нафтените дамки и јаглеводородните фракции.

Научниците ја откриле бактеријата при истражувањето на талогот од канализацијата на фабриката “Kazanorgsintez”. Во моментов, го следат растот на бактеријата во „CFI“ – еден од деветте руски федерални универзитети, основани во 1804 година.

Истражувањето е објавено во „Genome Announcements“.

Поддржете ја нашата работа: