Само 2% од луѓето можат да ја решат оваа Ајнштајнова загатка. Обидете се и вие

Во 1930 година, Алберт Ајнштајн ја смислил оваа загатка и наводно вкупно 2% од луѓето можат да ја решат. Во неа нема никакви трикови, туку потребно е логичко поврзување на фактите.

Оние кои ќе успеат да ја решат оваа Ајнштајнова загатка можат да се пофалат со исклучителна интелигенција.

Загатка:

На една улица се наоѓаат пет куќи обоени во пет различни бои. Во секоја куќа живее еден човек од различна националност. Секој од нив пуши одредена марка на цигари и има домашен миленик.

Ниту еден од нив не пие ист вид на пијалок, не пуши иста марка на цигари и нема ист домашен миленик.

 

Прашањето гласи: Кој чува риба како домашен миленик?

Некои други факти:

 • Британецот живее во црвената куќа.
 • Швеѓанецот има куче за домашен миленик.
 • Данецот пие чај.
 • Зелената куќа се наоѓа на левата страна од белата куќа.
 • Сопственикот на зелената куќа пие кафе.
 • Сопственикот кој пуши Марлборо има птица за миленик.
 • Тој што живее во жолтата куќа пуши Данхил.
 • Човекот кој живее во куќата во седина пие млеко.
 • Норвежанецот живее во првата куќа.
 • Оној кој пуши Родео живее покрај куќата чиј сопственик има мачка.
 • Човекот кој има коњ, живее покрај човекот кој пуши Данхил.
 • Човекот кој пуши Блумастер пие пиво.
 • Германецот пуши Принц марка на цигари.
 • Норвежанецот живее покрај плавата куќа.
 • Човекот кој пуши Родео живее покрај човекот кој пие вода.

За постапката и формирањето на одговор погледнете го видеото:

Поддржете ја нашата работа: