Што ќе се случи ако на Земјата снема кислород на пет секунди?

На прв поглед се чини дека за 5 секунди може да се издржи било што, но всушност толку време без овој важен хемиски елемент на Земјата може да предизвика хаос. Избираме 5 од повеќето шокантни работи:

1. Сите кои во моментот се сончаат на плажа ќе добијат изгореници, бидејќи кислородот ја штити нашата кожа од УВ зраци.

2. Доколку е ден, небото ќе поцрне и ќе падне мрак.

3. Земјината кора ќе започне да се распаѓа, бидејќи содржината на кислород во неа е 45 отсто.

4. Внатрешното уво ќе ни експлодира, бидејќи тогаш доаѓа до нарушување на воздушниот притисок.

5. Секоја зграда изградена од бетон ќе почне да се претвора во прав, бидејќи кислородот е важен за поврзување на бетонот.

Поддржете ја нашата работа: