Што мислите за маргарин од црви?

Холандските истражувачи експериментираат со огромниот број на инсекти кои ни се располагање за да создадат производ сличен на маргаринот или растителните масла.

Така тие создале сличен жолтеникав намаз од црви, поточно ларви од бубачката „Tenebrio molitor“. Овие ларви се добар извор на масти бидејќи се релативно одржливи и лесни за одгледување.

Овој маргарин од црви има сличен состав на хранливи материи и ниско ниво на заситени масти, но го нема поголемиот дел на здрави омега-3 масни киселини кои ги содржат другите масла.

114_mealworms01

„Не ни беше дозволено да го пробаме поради тоа што е направен во лабораторија, но течниот производ е жолтеникав и мириса многу благо, како на зелена трева. Не е лошо“, вели Дејлан Зомпа-Соса, истражувач од Универзитетот и Истражувачкиот центар Вагенинген за „Washington Post“.

Овој маргарин би можел да се појави во европските супермаркети за неколку години. Би го пробале ли?

Поддржете ја нашата работа: