Што навистина значи “Уништува 99.9% од сите бактерии!”

Човечкиот копнеж за апсолутното е бескраен. Затоа сите сакаат антибактериски производи кои тврдат дека убиваат 99,9% од бактериите.

И, всушност е дури и подобро од тоа. Според Чарлс Герба, микробиолог од Универзитетот во Аризона, реалниот процент на бактерии што се елиминираат со антибактериски средства за чистење е поблизу до 99,9999 проценти. „Некои ќе убијат уште повеќе, но потрошувачот не се грижи за 99,9999 проценти“, вели Герба, кој верува дека две децимални места е колку што просечниот потрошувач ќе разбере.

Меѓутоа, Герба не е толку згрижен за бактериите колку што е тој за вирусите. „Потребни се илјадници бактерии да имаат ефект, но потребно е само еден вирус“, објаснува тој. Поради оваа мешавина на штетни организми, повеќето антибактериски сапуни тврдат дека убиваат 99,9% од „бактерии“.

Во секој случај, џабе се грижите. Герба вели дека шансите да се разболиш од неодамно дезинфицирана површина е околу 1 од 10,000. Плус, додава тој, неочекуваните се тие кои прават најголема штета. „Побезбедно е да направите сендвич на седиштето од тоалетот отколку даска за сечење“, вели тој, објаснувајќи дека просечната даска за сечење – која често доаѓа во контакт со сурово месо и органски зеленчук од корен – е обложена во 200 пати повеќе фекална материја од седиште за тоалет.

Ако навистина сакате да се разболите, (особено деца) само допрете количка во маркет.

Значи, за сите вие ​​гермафоби, 99,9999 проценти не се 100 проценти, но дали постои нешто што е?

Поддржете ја нашата работа: