Што се тоа суперфлуидни црни дупки, и што прават тие?

Физичарите штотуку сумирале суперфлуидна црна дупка која се однесува како течен хелиум. Тоа додава уште една необична димензија на веќе и така чудниот феномен на црните дупки.

Доколку овие симулации се точни, тогаш е возможно дека во друг универзум постои црна дупка која се однесува како течен хелиум. Тие се црни дупки кои се искачуваат по ѕидовите и набрзо течат.

Резултатот е ова моделирање на теоретските црни дупки кои се однесуваат на начин кој е математички идентичен на течен хелиум кога влегува во суперфлуидна состојба. Оваа течна црна дупка е толку чудна што нашиот универзум не би и дозволил да постои.

thinkstockphotos-161767870Роберт Ман од Универзитетот Ватерло во Канада, вели дека овие услови би биле возможни во било кој друг универзум, освен во нашиот.

Суперфлуидите и порано биле исти. Се работи за неверојатно ретки супстанци кои имаат нулта вискозност. Можат да течат и без воопшто да губат кинетичка енергија. Тоа бизарно својство резултира разни чудни однесувања – можат да течат нагоре и покрај гравитацијата, или да застанат во внатрешноста на просторот со големина на еден молекул. Суперфлуидите можат дури и да спроведуваат електрична енергија без отпор.

Scientific American пишува дека со ладење на хелиум на неколку степени под точката на вриење, помага во трансферот на истиот во состојба на суперфлуидност.

Доколку се наоѓа во кутија која се движи, тогаш ќе се движи во спротивна насока, а доколку се заврти во фиксна кутија, секогаш ќе се врти.

Суперфлуидите во природата тешко се идентификуваат, но научниците знаат дека можат да се најдат во два изотопи (хелиум-3 и хелиум-4), кога тие се претворени во течност.

Ман и неговиот тим забележале исто однесување кога стимулирале одреден тип на црни дупки, анти-де Ситер, под условите на Lovelock гравитацијата. Ова е вид на гравитација, која во согласност со петтата, шестата и седмата димензија се темели на Ајнштановиот концепт за гравитација. Ако во овие димензии се смести црна дупка, ќе стане суперфлуидна.

Ова им дава можност на научниците да ги истражат својствата на суперфлуидите без да создаваат модели кои можат да доведат до манипулација на енергијата со нула отпор.

Поддржете ја нашата работа: