Сибирскиот тигар на попис


Во двонеделниот попис што треба да започне на 26-ти јануари, ќе учествуват 2 000 еколози кои ќе вршат мерења и идентификација на трагите од тигарот, велат од Министерството.

Претходниот попис спроведен пред десет години, покажал дека околу 450 од загрозените Сибирски тигри, живеат на рускиот Далечен Исток, претежно на териториите на Приморје и Хабаровск.

Сибирскиот тигар, познат и како Амур тигар, се наоѓа на црвената листа на загрозени видови.

Во 2010 година, Русија ја промовираше националната стратегија за заштита на Сибирскиот тигар кој е најголемиот од петте видови на тигри.

Поддржете ја нашата работа: