За само еден месец во Непал исчезнале четири ретки тигри

СПОДЕЛИ

Четири ретки бенгалски тигри изумреле минатиот месец на југот на Непал, задавајќи си силни напори да се заштитат од истото.

Последниот тигар почина во неделата во националниот парк Читван, 120 километри југо-западно од Катманду – соопшти портпаролот на паркот Нурендра Ариал.

“Ние не сме сигурни што е причината за смртта, но имаме две теории. Бидејќи станува збор за територијални животни, можеби тигарот се борел со друг предатор за терен, а можеби станува збор за борба за плен што резултирало со смрт на едниот”.

Во четвртокот, вработените во истоимениот парк пронашле уште еден мртов тигар во областа каде завршува паркот.

Преостанатите два тигри изумреле во шумите, надвор од националниот парк, додава Ариал.

Непал настојува точно да ги изброи преостанатите тигри, чија бројка на Земјата се проценува помалку од 200. Во целиот свет во дивината постојат околу 3900 тигри.

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------