Светската здравствена организација објави листа со најопасните бактерии

Светската здравствена оганизација(СЗО) објави лист со 12 најопасни бактерии, со намера да поттикне развој на нови антибиотици.

„Отпорноста на антибиотици е сѐ поголема и брзо ни се намалуваат можности за терапија“ изјавила др. Мери-Пол Киени, претставник на СЗО за иновации.

Вистински нов лек на пазарот нема од средината на 1980-тите, а потребни се речиси две децении за да бидат тие лекови одобрени за човечка употреба.

Фармацевтските компании не сакаат да истражуваат нови антибиотици, поради ризикот дека новиот лек набрзо би можел да ја изгуби ефикасноста.

„Ако тоа му го препуштиме на пазарот, новите антибиотици кои ни се итно потреби, нема да бидат развиени на време“– предуредува Мери-Пол Киени. СЗО порачува дека владите мора да ги поттикнат јавните институции и компаниите да развиваат нови антибиотици.

Трите најопасни бактерии се Acinetbocater, Pseudomonas и разни врсти Enterobacteriaceae, меѓу кои и E. coli.

Останатите бактерии од листата се сѐ поотпорни на лекови.Во таа категорија спаѓаат сексуално преносливата гонореја, труење со храна предизвикано од салмонела, како и дизентерија предизвикана од шигела.

Листата е заеднички составена од СЗО и германскиот Универзитет во Тибинген.

Приоритет 1

 1. Acinetobacter baumannii
 2. Pseudomonas aeruginosa
 3. Enterobacteriaceae

Приоритет 2

 1. Enterococcus faecium
 2. Staphylococcus aureus
 3. Helicobacter pylori
 4. Campylobacter spp.
 5. Salmonellae
 6. Neisseria gonorrhoeae

Приоритет 3

  1. Streptococcus pneumoniae
  2. Haemophilus influenzae
  3. Shigella spp.
Поддржете ја нашата работа: