Тинејџер ја објаснува Ајнштајновата теорија на релативност

Објаснувањето на нешто толку комплицирано како што е Ајнштајновата теорија на релативноста, не мора да биде досадно, како што ни покажува младиот Рајан Честер во неговото видео.

Ајнштајновата теорија вели дека вашето искуството кога се движите и мирувате целосно зависи од референтната рамка. Секако дека може да мирувате речиси насекаде, но не заборавајте дека и кога мирувате всушност се вртите на површината на една огромна сфера, која пак се врти околу ѕвезда, која пак се врти околу центарот на нашата галаксија, што е од особена важност за модерната физика.

Како сето ова се поврзува со брзината на светлината и зошто еден астронаут кој може да ја достигне таа брзина, патува 1 година во вселената, а на Земјата за тоа време поминуваат 30 години? Погледнете како овој млад научник на интересен начин го објаснува сето тоа. Ајнштајн би се гордеел!

Поддржете ја нашата работа: