Три работи што бебињата ги учат уште во утробата на мајката

Научниците откриле дека човекот учи уште пред да се роди, што е уште еден доказ дека децата уште во утобата на мајката имаат некаков впечаток за светот во кој доаѓаат.

Како што пренесува порталот „Bright Side“ овие три работи  бебињата ги знаат уште во утробата на мајката

Чувствуваат вкус

Image result for pregnant woman

Професорот Питер Хепер од  Кралскиот Универзитетот во Белфаст сакал да открие дали човекот може да засака некоја храна уште пред да се роди. Тој направил истражување во кое жените пред да се породат или јаделе лук, или потполно го исфрлиле од исхраната. Резултатите биле многу интересни, бидејќи децата кои биле родени од мајките кои јаделе лук, уживале во јадењата во кои имало лук дури и на возраст од осум-девет години.

Исто било и со сокот о морков: бебињата од пет и шест месеци, чии мајки земале сок од морков додека биле бремени земале сок од морков, со задоволство го пиеле. Хепер вели дека ова е веројатно  како децата ги препознаваат родителите: тие ги доживуваат истите вкусови како и во утробата.

Слушаат звуци

Foto-ilustracija: Profimedia

Група научници од Финска направиле експеримент со две групи трудници: едната група секој ден слушала приспивни песни, додека другата група воопшто не ги слушала. Резултатот бил- бебињата од првата група реагирале на песничките, додека бебињата од втората група биле рамнодушни. Истражувачите дошле до заклучок дека бебињата на мајките од првата група ги научиле песничките додека биле во утробата.

Препознаваат говор

Image result for babies with parents

Атина Вулуманос, психолог од Универзитетот во Њујорк, ги споредила реакциите на новореденчињата на човечки говор и звуци и открила дека бебињата реагираат на говор. А најмногу се воодушевуваат кога ќе го слушнат нивниот мајчин јазик.

Ова истражување помага во докажувањето на еден многу важен концепт: добро акустично опкружување е обавезно за неродените бебиња и предвремено родените бебиња, бидејќи е можно да имаат пореметувања во говорот ако не слушаат доволно човечки говор.

Поддржете ја нашата работа: