Запознајте го „SpotMini“ – роботот куче

Група на млади момчиња и девојки од компанијата „Boston Dynamics“ напорно работат на проекти кои имаат за задача да ја формираат најдобрата роботска технологија. Нивните напори се успешни, а нивниот последен проект е успешно реализиран.

Запознајте го „SpotMini“, нивниот последен изум, односно помала верзија на нивниот „Spot“ робот.

Овој робот е електричен и работи без хидраулика, што го прави еден од најтивките роботи кои компанијата ги има произведено досега. Роботот во целост тежи околу 65lbs, а батеријата му трае до 90 минути во зависност од работата. Опремен е со многу камери и сензори, вклучувајќи и сензори за проприоцепција на екстремитетите, кои му помагаат со навигацијата и движењето.

Навистина интересна е помислата дека вакви роботи во иднина ќе бидат многу распространети, но уште поинтересна е замислата дека тогаш ќе бидат креирани уште подобри роботи.

Поддржете ја нашата работа: