ВИДЕО: Саудиска Арабија го претстави првиот робот кој зборува арапски!

После Софија, роботот кој го одушеви светот со своите можности за разговор и размислување за актуелни настани и личности, на кого Саудиска Арабија му додели државјанство, сега истата таа држава го претстави својот робот Сара.

Сара е првиот робо во светоткој зборува арапски и пишува музика за локални трациционални танци. Роботот е заеднички производ на компаниите Saudi Digital и Qss Compan, а беше претставена на конференцијата LEAP 2023, која се одржа во Ријад.

Како што истакнаа на претставувањето, Сара е опремена со вешталка интелигенција, која во комбинација со камера може да процени колку блиску или далеку стои некој од неа. Ако некој е блиску до неа, може да започне разговор со Сара со зборовите „Здраво Сара“.

Интересно е тоа што Сара користи модел кој може да идентификува различни саудиски дијалекти, да препознае зборови, а потоа и да даде одговори на прашања. Иако од нејзиното движење и глас се гледа дека е робот, интересно еда се види како ќе ја прифатат жителите на Саудиска Арабија и пошироко.

Инаку, ова не е првиот робот кој го претставува Саудиска Арабија. Во септември минатата година претставија три робоѕи кои можат да држат предавања, да го рецитираат Куранот или да пивикаат на молитва во џамијата во Мека.

Поддржете ја нашата работа: