Креирана лепенка која може да открие алкохол и кофеин во крвта

Тим инженери од Универзитетот во Сан Диего дизајнираа нова мека и растеглива лепенка што може да се носи, и истовремено да го следи крвниот притисок (БП) и пулсот (ХР) и нивото на гликоза, алкохол и кофеин. Тимот тврди дека ова е прва ваква лепенка.

Лепенката беше тестирана на голем број луѓе кои извршуваа разни задачи и се покажа дека е најфункционална кога се носи на вратот. Тестирањето опфати широк спектар на задачи како што се вежбање, консумирање оброци со висок шеќер, пиење кофеински или алкохолни пијалоци и слично. Читањата беа скоро точни како и оние од уредите за комерцијален надзор.

„Овој вид носива опрема ќе биде од голема корист за луѓето чии здравствени услови бараат постојан мониторинг на здравствените индикатори“, рече Лу Јин, коавтор на следен труд објавен во списанието „Nature Biomedical Engineering“.

„Таа исто така може да послужи како одлична алатка за далечинско следење на пациентите, особено за време на пандемијата КОВИД-19 кога луѓето ги минимизираат личните посети во болницата“, додаде Јин, како што објави „Futurism“.

На пример, лепенката може да им овозможи на дијабетичарите постојано да го следат нивото на шеќер во крвта или да детектираат сепса.

„Новина е што земаме сосема различни сензори и ги поврзуваме заедно на една мала платформа со големина на маркица. Со овој уред, можеме да собереме толку многу информации на неинвазивен начин, без да предизвикаме непријатност или прекини во секојдневните активности “, рече Josephозеф Ванг, професор на Универзитетот во Сан Диего и коавтор на студијата.

Лепенката претставува тенок лист полимери што се протегаат со сензор за БП и два хемиски сензори, еден за лактат (биомаркер на физички напор), кофеин и алкохол во пот и оној што ги мери нивоата на гликоза.

Крвниот притисок се следи со сензор заварен на спроводлива лепенка. Мерењата се вршат со примена на напон на трансдуцерите, кои испраќаат ултразвучни бранови кои отскокнуваат од најблиската артерија и враќаат ехо сигнал преведен во отчитување на БП.

Сензорот за лактат, кофеин и алкохол, отпечатен на лепенката, работи со ослободување на супстанција наречена пилокарпин во кожата и откривање на хемикалии присутни во потта предизвикани од пилокарпин.

Всушност, сензорот за гликоза е електрода што предизвикува благи електрични шокови на кожата, со што се симулира ослободување на меѓуклеточната течност и се мери гликозата содржана во неа.

Поддржете ја нашата работа: