„Моби Дик“ забележан кај брегот на Јамајка!

Исклучително редок примерок на бел кит (Physeter macrocephalus), како оној прикажан во литературната класика „Моби Дик“, е забележан на брегот на Јамајка.

Морнарите на холандскиот танкер за нафта Coral EnergICE го видоа сенишниот кит на 29 ноември, кога капетанот Лео ван Толи сними кратко видео во кое се забележуваат делови од белиот кит во близина на површината на водата.

Тој го испратил видеото на својата пријателка, Ане Мари ван ден Берг, директорка на добротворната организација за заштита на китовите, „SOS Dolfijn“ во Холандија. Откако со експерти потврди дека тоа е навистина редок примерок на бел кит, СОС Долфијн го сподели видеото на Фејсбук страницата на организацијата.

Во познатиот роман на Херман Мелвил, Моби Дик е монструозен бел кит, кој го лови одмаздољубивиот капетан Ахаб. Книгата е раскажана од морнарот Исмаел. Иако Моби Дик од приказните е измислен, белите џиновски китови се вистински. Нивната белина е резултат или на албинизам или леукизам; двете состојби влијаат на способноста на китовите да произведуваат пигмент меланин, кој е одговорен за нивната нормална сива боја.

„Не знаеме колку се ретки вакците бели китови“, изјавил Шејн Геро, експерт за овие видови на Универзитетот Далхаузи во Канада

„Но, тие се гледаат само од време на време“, додал тој.

Сперматозоидите (Physeter macrocephalus) се исто така исклучително неостварливи и тешко се проучуваат поради нивната способност да нурнат длабоко во океанот долги временски периоди.

Последната документирана појава на бел кит од овој вид се случи во 2015 година кај италијанскиот остров Сардинија.

Овие видови во моментов се наведени како ранливи, пред истребување, но нивниот точен број и трендовите на глобалната популација се слабо разбрани поради недостаток на податоци, се вели во извештајот на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN).

Поддржете ја нашата работа: