Аматери пронашле бронзени остатоци од римско време

СПОДЕЛИ

Барањето разни стари работи со детектори за матали бара многу трпеливост. Најверојатно ќе ископате многу стари чевли, монети и приврзоци, но секогаш постои можност дека ќе најдете и нешто многу поинтересно. Како на пример, во случајот на двајцата среќници од Gloucestershire.

Пит Кресвел и Ендру Бротон неодамна откриле цел куп богатства од античката Римска империја, кои датираат од четвртиот век.

Богатството се состои од разни бронзени предмети, од мали садови до голема бронзена статуа. Она што е најинтересно, пронашле статуа на куче кое стои исправено со исползен јазик и отворени очи на која се наоѓаат многу детали.

Пронајден е уште еден артефакт за кој се смета дека дека е фигура на човек кој доаѓа од неоткриен римски храм, но археолозите сметаат дека најверојатно е поврзан со римскиот храм во Лидни.

Интересен факт – JRR Tolkien ги посетил археолошките ископувања на храмот во Лидни кога работел на Хобит. Многу луѓе мислат дека токму тоа место на писателот му има дадено инспирација за Shire.

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------