Apple казнети поради намерно успорување на стари Ајфони!

Епл се казнети 25 милиони евра за намерно успорување на постарите модели на iPhone, без да им се направи јасно на потрошувачите.

Казната беше издадена од страна на францускиот регулатор за конкурентност и измама DGCCRF, кој рече дека потрошувачите не биле предупредувани.

Во 2017 година, „Епл“ потврди дека успори некои ајфони, но рекле дека тоа го сториле само за да „го продолжат животот“ на уредите.

„Епл“ во изјавата рекле дека го решиле проблемот со DGCCRF.

Зошто „Епл“ ги успорува старите ајфони?
Многу клиенти веќе долго време се сомневаа дека „Епл“ ги успорува постарите „Ајфон“ модели за да ги охрабри луѓето да се надоградуваат кога ќе биде објавен новиот.

Во 2017 година, компанијата потврди дека успорила некои модели како што стареат, но не и да ги охрабрат луѓето да се надоградуваат.

Се вели дека литиум-јонските батерии во уредите станале помалку способни да обезбедат врвни тековни побарувања, бидејќи стареат со текот на времето.

Тоа може да резултира во исклучување на iPhone неочекувано за да ги заштити своите електронски компоненти.

Што рече регулаторот?
Францускиот чувар соопшти дека сопствениците на iPhone „не биле информирани дека инсталирањето на iOS ажурирања (10.2.1 и 11.2) може да ги забави нивните уреди“.

Како дел од договорот, Apple мора да прикаже известување на својата веб-страница на француски јазик за еден месец.

Велат дека Епл „го сториле кривичното дело измамлива трговска пракса со пропуст“ и се согласиле да ја платат казната.

Дали Епл сè уште ги успорува постарите ајфони?
Да. Бидејќи „Епл“ ја потврди практиката во 2017 година, ја имплементираше на уште неколку ајфони вклучувајќи:

iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus
iPhone SE
iPhone 7 и 7 Plus
iPhone 8 и 8 Plus работи со iOS 12.1 или повеќе
iPhone X работи iOS 12.1 или повеќе
iPhone XS, XS Max и XR работат iOS 13.1 или повеќе
Поставката е овозможена само кога батеријата ќе започне да се деградира, и iOS сега им нуди појасни информации на потрошувачите за тоа кога е вклучено управувањето со перформансите.

„Ефектите од управувањето со перформансите на овие понови модели можат да бидат помалку забележливи заради нивниот понапреден дизајн на хардвер и софтвер“, велат од „Епл“.с

Поддржете ја нашата работа: