Нова батерија има пет пати повеќе капацитет од батериите на литиум-јон!

Кога станува збор за батерии, секој е секогаш во потрага по следниот чекор напред во трајност и одржливост. Истражувачите секогаш работат на батерии кои можат да наполнат повеќе и да траат подолго. Сега тим на универзитетот Монаш во Мелбурн, Австралија, можеби има батерија што може да го стори токму тоа.

Батеријата е толку импресивна што ќе го задржи вашиот телефон да работи пет цели дена. Но, што е толку посебна оваа батерија, можеби ќе прашате? Тоа е литиум-сулфурна батерија. Ако звучи познато, тоа е затоа што многу луѓе се обидоа да добијат батерии на литиум-сулфур, токму заради нивниот голем потенцијал.

За жал, „капацитетот на електродата на сулфур е толку голем што се распаѓа во текот на циклусите на полнење и празнење, а енергетската предност брзо исчезнува“, објасни Махдохт Шаибани, истражувач во овој нов тим.

За да се справат со ова, истражувачите испробаа иновативен пристап и создадоа батерија каде честичките од сулфур имаат повеќе простор за проширување и зачувување. Конвенционалниот пристап кон батериите со литиум-сулфур е да се додадат елементи што ги врзуваат честичките одвнатре за да се избегне кршењето на батеријата додека се проширува.

Шаибани и нејзиниот тим примиле нов пристап и користеле помала количина на материјал за врзување на полимер во нивната електрода и наместо тоа создадоа повеќе простор помеѓу честичките на сулфур. Професорот Манак Мајумдер, друг истражувач на тимот, во изјава рече дека нивната иновација може да го трансформира начинот на кој се произведуваат телефони, автомобили, компјутери и соларни мрежи во иднината.

„Успешната измислица и имплементација на Li-S батериите во автомобилите и мрежите ќе зафати позначаен дел од проценетиот ланец вреден 213 милијарди американски долари на австралискиот литиум, и ќе го револуционизира австралискиот пазар на возила и ќе им обезбеди на сите Австралијци почист и посигурен пазар на енергија ,” тој рече.

И веруваме дека зборуваме за сите кога ќе кажеме дека не можеме да чекаме оваа батерија да стане редовна работа.

Поддржете ја нашата работа: