Чаша алкохол за попривлечен изглед

40 студенти на Универзитетот во Бристол, Велика Британија доброволно се пријавиле да се „поднапијат“. Со цел да се види како настапите им се менуваат со секој пијалок, истражувачите ги фотографирале нивните лица три пати: трезни, по конзумирање на една чаша вино и по вториот алкохолен пијалок. Од учесниците е побарано да направат неутрален израз на секоја слика.

Потоа, посебна група на хетеросексуални студенти ја оценувале атрактивноста со споредување на сликите.

Се испостави дека фотографиите направени по еден пијалок се оценети како попривлечни од трезвените фотографии, откриваат истражувачите. Меѓутоа, овој тренд не продолжи. Во споредба со двата пијалока, трезвените се попривлечни.

Нејасно е зошто една чаша вино или друг алкохол може да ја зголеми привлечноста на една личност, но истражувачите имаат неколку идеи. Едната е дека лицата на учесниците покажуваат поголема ученичка  дилатација (особина која обично се смета како позитивна страна на гледачот), или поголема мускулна релаксација.

Или, тоа би можело да се должи на зацрвувањето на образите.

Зацрвувањето е привлечно поради тоа што симболизира добро физичко здравје.

Надвор од лабораториите, луѓето имаат тенденција да пијат заедно со други кои исто така пијат. Со пијалокот, не само што ги доживувате другите како поатрактивни, туку и самите себе.

Поддржете ја нашата работа: