Дали Сонцето се обидува да ни каже нешто?

Доколку би се исправиле, нишките би биле долги околу 1 милион км, колку дијаметарот на Сонцето.

Нишките се поладни облаци од соларен материјал исфрлен на површината на Сонцето од моќни магнетни сили. Тие можат со денови да пловат без некои промени, но може и да еруптираат ослободувајќи соларен материјал кој или се враќа назад или пак оди во вселената и станува она што е познато како исфрлање на коронална маса, или коронална ерупција.

Оваа слика е направена на 28 мај, 2015 година, од страна на Соларната динамична опсерваторија на НАСА која 24 часа на ден го набљудува Сонцето.

Поддржете ја нашата работа: